2007/04/07

naine vaagnal..

Aprillikuu kaheksas päev..

Istun siin oma valgete ühikalinade vahel unineunine nägu ja sassissassis juuksed peas ning juurdlen selle üle, kuidas saab olla, et minu sisse ikka veel uusi mõtteid ära mahub.. Kubiseb siin igasugustest siuksestest kutsumata tegelintskitest. Tagasihoidlik maailmaavastamine ei tee, muide, asja paremaks. Väetab ja kastab ja kasvatab hoopiski.

Selle kubina hulgast on raske leida mälupilte, mis illustreeriks otsa saava nädala algust. Nagu poleks teist olnudki. Oli ometigi. Nüüd on ametlikult lubatud ette kujutada kärsahaisu ja ajuraginat.. kogu selle tuleva teksti lugemise ajal.
(magamajäämiseohu ennetamiseks soovitan padja arvuti kõrvale varakult valmis paigutada..)

Esmaspäev ei ole meeldetuletamist väärt. Kõik varemplaanitu läks vett vedama. Etteteatamata.

Teisipäev tõotas toredat avastamisrõõmu. Sõitsime Kopenhaagenisse, et alustada oma pikka pühadenädalat. Portugaallased ja kotid olid kaasas. Rong tuli õigel ajal ja sõitis suuremate vahejuhtumiteta sinna, kuhu meil oligi vaja. Ma ei oska selle va Taani pealinna kohta mitte midagi arvata.. on ja ei ole.. juhtub ja ei juhtu.. näitab ja ei näita.. väsitab ja ei väsita.. maskab ja ei maksa.. sigrimigrisasipusauhkamuhkasuhka linn..
Seigad:
¤ kui piisavalt kaua rumala näoga rongijaama ees ümber oma telje keerutada ning paar korda näpuga seinal oleva plaani peal näpuga jutte vedada, saab lõpuks aru, kus turismiinfokeskus asub
¤ kui hostelite tutvustusest lugeda, et potentsiaale suurlinnakodu asub 4 km kaugusel, siis ei peaks seda sinisilmselt uskuma.. jõuab keset eikellegimaad, kust soovitud sihtpunktini on endiselt tsirka pool tundi jalutamismaad, mis bussiga sõites maksaks hingehinda, ning tekib küsimus, miks inimesel näiteks nelja õlga ei ole.. või lisavarustuses külgekruvitavaid konkse..
¤ maantee ääres seistes ei ole just kõige parem magamiskohti broneerida, aga saab hakkama..
odava hinnaga magamiseks peaks rännumehel kaasas olema omad linad ning koos sünnitunnistusega saadud hostelitepüsiklinedikaart.. puudumisel saab ka magada, maised puudujäägid saab alati korvata.. arvutamine teeb haiget.
¤ keieidiiarrai iiendšiielleiess.. from E s t o n i a.. tintekaga saab terve käelaba vajalikku infot täis kirjutada.. pärast seda kui oled paar korda oma nime tähtede kaupa ette öelnud..
¤ pangakaardiga saab arvet maksta küll.. tuleb see enne ainult laua ja iluplaadi vahelt välja õngitseda, kuhu see täiesti iseseisvalt lendas.. suure kaarega.. õnneks on sõbralikel adminnidel pikad mõõdulindid, millega kohmakaid abistada (:
¤ 11.korruselt näeb muude majade katuseid ja aedu, mis nende peale ehitatud..
¤ iga tubli turist teeb läbi kanalituuri, et näha maailma kalliduselt kolmandat linna vee pealt.. enne tuleb pilet osta.. milleks tuleb raha anda tädile, kes istub vee peal kõikuvas putkas, mitte müntidest kuuluv osa merre visata.. tuleb välja, et tädi ja mereelukate suhted ei ole just kõige soojemad, sest vette sulpsatanud raha piletilunastamisel arvesse ei lähe..
¤ paat hakkab liikuma sekund pärast seda, kui Kadri tagumine jalg sillalt tõuseb.. natuke ootamist ei ole ju kunagi mõnele teistkümnele taanlasele paha teinud..
¤ kõik kohad on jahte ja paate ja laevelamuid täis, merineitsi on v ä i k e, lained on suured, meie juhtmed on pikad-pikad-pikad..siukestega paadi pealt maha ei jõua, isegi kui enne märku antakse, et nüüd paari minuti pärast tuleb hetk, kus võiks minna..
¤ vanalinna majad on äraütlemata kõrged, üks on üleni roheline..
¤ poeomanik räägib portugaallastega nende keeles, meile ütleb, et vene keelt kahjuks ei oska.. no pole väga kahju, meie ka ei oska.. kõigi osapoolte tahe on siiski kiiduväärt ning ostu-müügitehinguid toimub mitu
¤ Priit läeb poodi, et osta tumepunane kaelarätik, tuleb tagasi kollasega.. nobody actually knows what happened..
¤ suurte rahutute juustega tänavamuusik laulab päikese paistma ning meelitab naljadega metalli oma kitarrikotti. Ta on võimatult karismaatiline.
¤ 49 DDK = söö-ennast-pizzast-ja-salatist-surnuks-kui-soovi-on..poolsurnuks-või-elavaks-on-ka-lubatud.. oeh.
¤ magnetkaardilugejadd liftis ja toaukse kõrval armastavad Kadri puudutust.. ei tea, kes neile seda õpetas..
¤ päikeseloojangu kestuse saab sekunditeks ümber arvutada
¤ austraallassed rokivad teisipäeviti oma rahakotist su pihku neli paberitükki, mille eest antakse tasuta õlle ning teeb kaardi peale täpimustri tähistamaks kohti, kus pärast prii õlle mekkimist end ja teisi leida võiks.. meie leidsime enne õlle end linnas jalutamas ja pärast õlle tunnetamas vastupandamatut magnetismi suunast, mis ajutise koduni otsemat teed pidi viis..
¤ Priit avab akna, mis ei ole avamiseks loodud.. väsket õhku jagub tuppa terveks ööks(;

Kolmapäev oli natukese haaval eelmise päeva jooksul valmis mõeldud. Maailmarekordite muuseumisse ei soovita ma kellelgi minna ning ajutiselt juurdekuuluvas hirmuväljapanekus ei olnud üldsegi hirmus. Varjusein see-eest võttis tubli mõniteistkümmend minutit meie ajast.. poleks kunagi arvanud, et välk mu püsimatu varju valge seina peale tarduma hirmutab (: igasugustes poosides.. kih. Hajameelsus unustas maha Kadri telefoni, mille järgi oli eluline vajadus planeeritud atraktsioonide vahel joosta. Rahvusmuuseumi eest ei taheta kolmapäeviti sugugi raha saada, väljapanekuid on selles asutuses aga nii võimatult palju, et isegi priipääse ei suuda meelitada teadmishimulisest turistist välja jõudu see kõik surmväsimata läbi vaadata. Kunstimuuseumi eest küsitakse küll raha, aga ikkagi ei jaksa kõigele pilku heita.. Kahju, et neil kandmisteenust pakkuda ei ole. Vaatamata väga palju valutavatele jalgadele, leidsin esimese skulptori, kelle tööd mulle tõesti meeldivad.. prantslane.. Edgar keegi..kui ma ta nime olen oma düsfunktsioneerivatest ajusagaratest üles leidnud, kirjutan üles.. igal juhul tegi ta kujusid baleriinidest ja hobistest ja naisest vaagnal.. viimane võistis mu tähelepanu ja poolehoiu.. Jaks on otsas, kõht on tühi. Hiinatoitu karbist plastmasskahvliga süües, kui päike kõikidesse silmadesse paistab, ja samal ajal olles üks umbes tuhandest sibavast inimesest tänaval, saab kõht täis.. Ma arvan, et kui oleks pulkadega söönud, oleks pärast osanud hiina keeles vanduda, et peletada parvi tuvisid, kes ühtäkki ootamatult õnnelikuks saanud.. Saatus tahtis, et Kadril oleks vaimuka rohkejuukselise tänavamuusiku CD. Veidi aega Kadri tahtis, et saatust poleks olemas, enamuse ajast sai ta aru, et lihtsam on panna silmad päikeseprillide taga kinni ning tunda, mida tähendab elada.. tutikas CD pihus.. Valuvaigisti ja kaks pool tundi und on ravi peavalu vastu. Peletatud valu eelduseks hilisõhtustele seiklustele, mille käigus leiab Priit hardrockklubist lauatäie eestlasi ning ühe portugaallase. Ise ta väidab siiani, et läks õlut ostma..
Portugali tüdrukute jaoks tekib sujuvalt eesti keele põhisõnavara sisaldav kirjatükk, portugali keele tund seevastu on suuline, kuid vaieldamatult naljakam.. taipasin, et ma ei olnud veel kunagi näinud Elvist laulmas.. ükskakskolmneliviiskuusseitsekaheksaüheksakümme sai teel koju portugali keeles selgeks..
Kopenhaageniga peab sõbraks saama. Esialgu jätab ta veidi kõrgi mulje.

to be continued..

Sõin just terve cappusinošokolaadi ära, mitte keegi ei keelanud.

Kommentaare ei ole: