2007/02/12

it is all about tunnels..

Veebruari kaheteistkümnes päev..
Oleksin ma nuhk Albert, oleks täna olnud mu õnnepäev.. See on uskumatu, et ühel haiglal võib olla üle kümne kilomeetri tunnelit, mis ei kulge otse..S: kurvid, ristteed, uksed ühest koridorist teise.. jalgrattaga sõitvad valged kitlid, kasutatud riideid, puhtaid toidunõusid, kõike muud võimalikku vedavad transpordirongikesed.. liftid.. kõiges selles kuskil imestunud Eesti füsioteraapiatudengile vajalikud uksed, kostüümijagajad, riietusruum.. kas Kadri, kelle orienteerumisoskus ei ole paari möödunud päevaga oluliselt arenenud, eksib seal ära.. hmm.. õige vastus: eksib, ja kuidas veel.. katseeksitusmeetodil tõestatud fakt (:

Täna oli esimene praktikapäev. Sissejuhatus. On igati meeldiv, et nad meile kõige pealt tunneleid näitasid: nüüd lihtsalt on teada, et enam keerulisemaks see eluteateri vaatus minna ei saa.. Kui osatäitjad ei saa täpselt aru, mis toimub, siis audientsil on vist halenaljakas.. või tragikoomiline?

Igal juhul.. tunnelid suutsid toota kustumatu elamuse, mis ülejäänud hommikupoolse päeva sündmused kahvatama pani.. kuigi ei olnud see saatusemaalija ka muu toimuva pealt värvi kokku hoidnud.. Kuna infot valati meile täna kulbi asemel kümne liitrise ämbriga vähemalt kaela, siis on kergem sest kõigest ehk punktikaupa kirjutada ja arugi saada..
  • Odense ülikooli haigla on töökohaks tuhandetele inimestele.. sealhulgas umbes 80 füsioterapeudile
  • haiglakompleks paikneb suurel ja ma rõhutan SUUREL territooriumil, koosneb mitmest ja ma rõhutan MITMEST majast, neid maju ühendab hämmastav ja ma rõhutan HÄMMASTAV tunnelitesüsteem
  • patsiente hoitakse haigalas võimalikult vähe aega, mistõttu FT töö selles haiglas peab olema kiire ning hõlmama pigem hindamist ja patsiendi nõustamist, kui kaugematele eesmärkidele orienteeritud teraapiat
  • FT sai endale jaanuarist uue maja, kus kabinetid paberitöö tegemiseks, saal rühmatundide läbiviimiseks, ruum nõupidamisteks.. üldiselt teevad nad aga tööd osakondades, kus ei ole FT läbiviimiseks eraldi ruume, vaid vajalikud harjutused viiakse läbi patsiendi voodi juures, eraldades see võimlemise ajaks kardinaga.. ise näeme seda reaalsuses järgnevatel päevadel.. siis saab seda mo kogenematule kõrvale veidi kummalist süsteemi lähemalt kommenteerida..
  • praktika haigla poolne koordineerija Hanne (täpne vanus täpsustamisel..põgusa vaatluse najal pakutult 54) on tore naine.. elu aeg ses haiglas töötanud.. lõpetas FT õppimise 1984. aastal.. mind ei olnud siis veel olemaski!!! tema on see, kes otsib meile patsiente ja füsiosid, keda saaksime oma kohalolekuga sundida inglise keeles rääkima.. temaga saame kokku hommikul ja lõunapausidel.. tema on see, kellele saame kurta oma õnnelikku/kurba saatust.. tema on see, kes soovitas meil minna Lübekisse, sest seal on ilus ja see, kes juba pärast kümmet minutit tutvust võtab ümbert kinni ja küsib, et kas kõik on korras.. Hanne on see, kes rääkimise keskel naerab ja teeb lõbusalt silma ja küsib, kas meil on praktika suhtes kindlaid ootusi ning kirjutab meie personaalsed huvid paberile üles ning lubab otsida just meid huvitavaid patsiente.. Hanne on see, kes viib käekõrval poe juurde ja ütleb, et tegelikult on siin kallis ja järgmisel päeval peaks kodust võileib kaasas olema.. Hanne on see, kes räägib meile, et taanlastele ei meeldi prantslased, sest kuninganna vastavast rahvusest abikaasa ei oska ikka veel taani keeles rääkida (shame on him!).. Hanne on see hea ingel, kes mulle homme uuesti näitab, kus pagana kohas see riietusruum oli, kus ma tavainimese riided univormi vastu pean vahetama.. tema on see hea ingel, kes seda sama ülehomme ka teeb (:
  • meiega koos on Hanne praktikale organiseerida ja Maria (28) ja Lisbeth(23), esimene rootslane, teine taanlane. Mõlemad kenad noored inimesed. Vastuvaidlematult nõus läbi viima poole lõunapausi pikkuse taani keele lühikursuse (: mille käigus saime muuhulgas teada, et neil on kolme erinevat sorti ooood, kahte erinevat sorti üüüüd ja siis need ülejäänud neli täishäälikut.. p.s. Metallica trummar on taanlane..
  • kostüümid on neil/meil ka.. armsalt koledad.. ma ei oska kirjeldada.. kunagi teeme pilti, siis ei ole sõnu vajagi.. iga päev peab puhta selga panema ja ühe tagavaraks kapis hoidma, kui seljas olev juhtub mustaks saama.. siinkohal tuletan meelde, et vahetamiseks peab teadma, kus riietusruum on.. (:
  • esimesel nädalal oleme vaatlejad, kirjutame päevikut.. oleme muidu vahvad.. tuleb välja, et käesolev haigla on niisuguste inimeste tervekstegemise kohaks, kes väga ei taha inglise keeles rääkida.. ei taha taani keeleski väga rääkida.. aga otsimine jätkub..
  • nõudmistega on nii, et nad konkreetselt ei taha meilt midagi saada, arvavad, et oleme eriti mitme jalaga maa peal ja teeme ise enda arendamiseks päevikut ja kirjutame aruandeid, kui arvame, et see peaks vajalik olema.. Hanne loeb suurima hea meelega, kui peaksime oma mõtetele jagajaid vajama.. oeh. mu Asjalikkus peab käbedalt herkulaputru sööma hakkama..
  • reeglina hakkavad päevad algama kell 9 (selleks ajaks peavad riided vahetatud olema.. et siis hakkan vist õhtul sinna kohale minema, et hommikuks õiges kohas ümberkehastuda..) ja lõppema 14 paiku, kusjuures võime kasutada nende raamatuid ja teraapialaudu järgmiseks päevaks valmistumisel pärast muid planeeritud tegevusi
  • jääme homset ootama (:
  • hämmastav, kui sõbralik võib üks õhkkond olla.. nad küsivad, kas meil on kõht täis ja annavad teed või kohvi juua, enne kui hakkavad rääkima praktikast ja tunnelitest.. kui sellega ära harjub, siis.. saavad minu tulevased praktikandid ennast eriliselt tunda (;
Ülejäänud päevast ühe osa tegin süüa, kui Priit poes oli, teise osa magasin märkamatult maha, kolmanad osa käisin jooksmas.. nende osade vahepeal nägin ootamatult palju ühikainimesi, ütlesin naabritele tere.. ülejäänud osad ei vääri märkimist.. Jooksmine seeeest oleks väärt tervet teist sama palju blogijuttu.. Meil siin nimelt sajab sooja vihma ja tuult ei puhugi.. Kõige parem ilm jooksmiseks.. Sellise ilmaga on selline tunne nagu lendaks mööda teed edasi.. Soe vihm niriseb mööda nägu alla, tänavatuled peegeldavad lompides, puud joonistavad isemoodi varje, ainuke õhk, mis liigub on see, millele otsa jooksed.. Üksikutele romantikutele ideaalne võimalus iseenda eest ära joosta.. Niikaua liduda, kui enam ei jaksa.. niikaua kui tervele ühika territooriumile on ring peale tehtud ning ennemini märkamatult seljataha jäänud trepid hakkavad tunduma algusena pilvelõhkujate tippu.. niikaua kui muud ei kuule kui iseenda hingamist.. niikaua, kui süda tundub olevat kolinud kõrva.. ja ikkagi on meeletult kahju õuest ära tulla, sest vihma veel sajab ja udu on parem hingata kui tuult.. pehmem.. see oli esimene sõbralik pimedus, mida ma siin kohanud olen.. temaga tahaks sõbraks saada..

Priit käis mingis võitluskunstitrennis, mille nime mu rumalad näpud kirjutada ei oska.. Ta hakkab seal tihti käima, mis jätab mulle fantaasiavabaduse endale tegevusi välja mõelda.. vaidlemise ja tujutsemise asemele..

Ahjaa.. roosa Kinky nimelise kaelarihmaga kass käis meil külas (: läbi Priidu toa avatud akna (: Ütles oma triibulise häälega mulle kassikeeles: "Terrrrrre!" Kurises ja väristas sabaga.. justkui selle märgiks, et on eriti rahul õnnestunud ehmatamiskatse üle. Minu meelest oleks ta võinud meile sisse kolida. Priit aga oskab karated.

Kommentaare ei ole: